نقش انکارناپذیر تحقیقات و فناوری در مقابله با مصرف غیرمنطقی دارو

۱۵ دی ۱۴۰۱ | ۱۲:۱۲ کد : ۳۹۸۶ اخبار دانشکده
مدیر غذا و داروی دانشکده علوم پزشکی خلخال اظهار داشت: پژوهش و تحقیق نقشی مهم و غیر قابل انکار در مقابله با مصرف غیرمنطقی دارو دارد همچنین مراکز تحقیقاتی و فناوری می توانند به جلوگیری از مصرف بی رویه دارو جلوگیری کمک کنند.

به گزارش روابط عمومی دانشکده علوم پزشکی خلخال، آقای داور کاظمی مدیر غذا و داروی دانشکده با تاکید بر نقش انکارناپذیر تحقیقات و فناوری در مقابله با مصرف غیرمنطقی دارو اظهار داشت: امروزه تجویز و مصرف غیر منطقی داروها  گریبانگیر بسیاری از کشورها ازجمله کشور خودمان نیز شده است و اینکه تغییراتی را نیز در نحوه مصرف داروها از لحاظ خوراکی و یا اشکال تزریقی در کشورمان شاهد هستیم که دریافت داروهای تجویز شده به صورت تزریقی بسیار زیاد و تقریبا برابر با مصرف داروهای خوراکی می باشد. در یک جمله می توان بیان نمود با توجه به اینکه منابع مالی و بودجه سیستم های بهداشتی و درمانی محدود بوده و قسمت عمده از این بودجه صرف تهیه و تامین دارو می شود، می توان با تجویز و مصرف منطقی داروها تا مقدار زیادی از اتلاف سرمایه ملی جلوگیری کرد.
کاظمی بیان داشت: تجویز و مصرف غیر منطقی دارو مشتمل بر استفاده نا مناسب ، غیر موثر و غیر اقتصادی از داروها که یکی از معضلات سیستم های مراقبت از سلامت در کشورهای در حال توسعه ازجمله ایران می باشد و هزینه استفاده غیر منطقی از داروها هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ عوارض ناخواسته ای که به افراد و اجتماع وارد می کند قابل تامل است.

وی ادامه داد: تحقیق و ارزیابی در زمینه عوارض مصرف غیر منطقی داروها  سمیت وعوارض جانبی آنها بررسی، علل و اپید میولوژی موضوع قدم اول است  که پس از شناسایی خطرات و چالش ها سیاست گذاری مبتنی بر شواهد باید اتفاق بیافتد .ودر جایگاه بعدی ضمن مدیریت توزیع دارو پرهیز از تحویل دارو به بیمار بدون نسخه پزشک مقوله آموزش بوده که باید اطلاع رسانی و اموزش لازم به قشر های مختلف جامعه صورت پذیرد. و فرهنگ سازی لازم برای عامه مردم انجام شود  به گونه ای که حتی اگر فرد به انواع داروها نیز دسترسی داشته باشد با علم به اثرات نامطلوب آن از مصرف خود سرانه آن پرهیز کند.

مدیر غذا وداروی دانشکده تشریح کرد: دانش پزشکان ما در رابطه با الگوی مصرف صحیح دارو و باتوجه به عوارض دارو به اندازه مناسب بالا رفته و قابل قیاس با چند دهه گذشته نمی باشد اما باید توسط متولیان امر راهکار هایی اتخاذ شوند تا این دانش کسب شده تبدیل به الگوی رفتاری شود.

کاظمی تاکید کرد: شایسته است برنامه ریزی اصولی و منطقی از سوی متولیان امر در حوزه دارو در راستای اهمیت توجه بیماری های رایج در هر منطقه جغرافیایی در کشور تهیه تهیه و توزیع دارو ها نیز بر اساس همین داده ها اتفاق بیافتد.که این مسئله نیز به تحقیق و بررسی هدفمند و اصولی درسطح  کشور نیازدارد.

وی عنوان کرد: زمینه سازی جهت شناسایی وتضمین اولویت ها و تحقیقات با هدف کاهش مصرف بی رویه دارو لازم داشته که نیاز به همکاری و همفکری بسیاری از جمله تولید کنندگان دارو، دارو سازان ، مراکز تحقیقاتی وابسته به دانشگاههای علوم پزشکی، پارک های علم و فناوری ، پزشکان و همکاری وهمراهی سیاست گذاران این حوزه در سطح کلان کشوری می باشد .

کاظمی  گفت: با کمک فناوری اطلاعات، مطالب مفید از منابع معتبر در اختیار مصرف کننده های فراورده های سلامت محور قرار می گیرد و دسترسی آسان به محتوای آموزشی تولید شده در مصرف منطقی دارو، کاهش عارضه ها و اثربخشی درمان بسیار موثر است.